Renovatie ’t Reghthuys nadert voltooiing


Een jaar geleden maakte het bestuur van ’t Reghthuys zich nog grote zorgen over de staat van het mooie pand in de Kerkbuurt. Het gebouw was dringend aan renovatie toe. Het dak lekte en het timpaan was verrot. Maar zo’n renovatie kost ruim twee ton. Waar moesten we dat vandaan halen? Deze zomer is het toch gelukt, met dank aan de vele sponsors en donateurs uit de gemeenschap van Westzaan.

Op 3 juni werd het nieuwe timpaan onthuld, met in het midden het rood-witte wapenvan Westzaan. Daarna stonden er steigers om het gebouw heen om het dak en de muren weer in topconditie te brengen. Nu heeft ’t Reghthuys een compleet vernieuwd dak. Pronk Bouw heeft het loodwerk rondom de schoorsteen, de dakkapellen en de koepel vervangen, ook de houten boeidelen, de zinken daklijst en de goot zijn vernieuwd. Boko heeft de dakbedekking vernieuwd. Schildersbedrijf Eggink heeft het houtwerk van alle ramen op de eerste verdieping geschilderd. De verf is gesponsord door Jotun. En niet te vergeten, er liggen 3700 nieuwe leien op het dak! Met dank aan de vele, vele mensen die op en na Koningsdag een lei sponsorden en een tekst voor de toekomstige bewoners op deze leien schreven.

In september gaat Bart Nieuwenhuijs de dorpels van de ramen op de benedenverdieping vervangen. Daarna zal Eggink deze ramen en de deuren schilderen. Als laatste deel van deze renovatie worden de muren opnieuw gevoegd.

Daarmee zijn we er nog niet, want net als veel andere panden in het dorp heeft ’t Reghthuys veel last van het zware verkeer dat door de Kerkbuurt gaat en daarbij over de fundering van ’t Reghthuys rijdt. Daardoor ontstaan er scheuren in de muren, vooral op de hoeken. Binnenkort gaat ’t Reghthuys hierover in gesprek met de gemeente Zaanstad.

Het bestuur van ‘t Reghthuys