Programma 50 culture tinten (West)Zaans in ’t Regthuys

’t Reghthuys is onderdeel van de feestelijke viering van 50 jaar Zaanstad. In Westzaan vieren we dat in het weekend van 28 en 29 september. Er zal in het hele dorp op allerlei locaties van alles te doen zijn. De opening is op zaterdag 28 september in/bij ’t Reghthuys met een Zaanse bruiloft. Burgemeester Hamming komt het huwelijk voltrekken.

Het volledige programma staat (of verschijnt binnenkort) op de website van de Westzaanse Gemeenschap. Hier kunt u alvast lezen wat er in ’t Reghthuys te doen is.

Zaterdag 28 september
13.00 – 13.45 uur: De Zaanse Bruiloft
Toneelvereniging Herleving met ‘De Zaanse bruiloft in ’t Reghthuys’
Burgemeester Jan Hamming opent Zaanstad 50-DDVW en 50 culturele tinten (West)Zaans officieel om 13.00 uur in ’t Reghthuys. Toneelvereniging Herleving speelt daar, bijgestaan door de burgemeester, het toneelstuk De Zaanse Bruiloft van Marijke van der Pol.

Het bruidspaar, familie, getuigen en toeschouwers komen vanuit de Torenstraat naar ’t Reghthuys en worden verwelkomd door Kaatje Slagter, de vrouw van burgemeester Teunis Slagter. Na een rondleiding door ’t Reghthuys nemen het bruidspaar, de familie, de gasten en de toeschouwers plaats in de Reghtzaal. Burgemeester Hamming zal het huwelijk voltrekken.

Na afloop wordt iedereen uitgenodigd om een glas Reghthuysbitter of Zaanse slobber te heffen op het bruidspaar.
15.00 – 15.45 uur: Zaans Symfonie Ensemble
De zes spelers van het Zaans Symfonie Ensemble maken allemaal deel uit van het Zaans Symfonieorkest. Dit orkest bestaat al meer dan 100 jaar uit enthousiaste gevorderde amateurmusici. De vier strijkers die voor u spelen zijn José Vosbergen en Ellis Verreijt viool, Jürgen Rodemeier altviool en Jeannine Groenheiden cello. Ze zijn allemaal aanvoerder van hun sectie in het Zaans Symfonieorkest. Ook Marcus Prins, de eerste klarinettist van het orkest, doet mee. Tot slot speelt Paula Velthuys piano. In het orkest is zij celliste. Op het programma staan het Kwintet in A van Mozart, Trio 21 van Haydn en Six studies in English folk song van R. Vaughan-Williams.
16.30 – 17.15 uur: Dameskoor Evergreen
Dameskoor Evergreen uit Wormer bestaat uit allemaal enthousiaste dames en één man, de dirigent Lucas de Bruin. Het koor zingt alle mogelijke evergreens, maar ook highlights uit bekende musicals zoals The Phantom of the Opera, Cats, Les Miserables, West Side Story en The Sound of Music. Ook zingen ze repertoire van Ramses Shaffy, filmmuziek en popsongs. Ze treden soms op met bekende zangers, zoals Harry Slinger en Marco Bakker.
Zondag 29 september
14.00-14.45 uur: N Join
N-Join bestaat uit mensen die elkaar hebben leren kennen tijdens workshops van de bekende Zaanse popmuzikanten Jeroen Booy (ex-drummer van The Scene) en gitarist Ruben Hoeke. Inmiddels treedt deze coverband alweer vijf jaar samen op. Ze spelen voornamelijk rock- en bluesnummers uit de jaren zestig en zeventig. Op het repertoire staan songs van onder meer de Rolling Stones, 4 Non Blondes, Blondie en Robert Palmer. De band bestaat uit twee zangeressen, drie gitaristen, een bassist en een drummer.
14.45-15.00 uur: Rietje en Pietje
Namens toneelvereniging Herleving doen ook de twee roddeltantes Rietje en Pietje mee aan 50 culturele tinten (West)Zaans. Ze lopen op beide dagen in het dorp of zijn op één van de locaties aanwezig, zoals zondag in ’t Reghthuys.
15.00-15.45 uur: The Music Company
The Music Company bestaat uit een aantal vrolijke muzikanten uit de Zaanstreek, die graag een feestje willen maken van hun optredens. Liedjes van 1960 tot en met 2024 staan op het repertoire. Een muzikaal feest voor iedere generatie.
16.00-16.45 uur: Out Cider
Out Cider is een Iers koor, dat al 23 jaar bestaat. Ze worden begeleid door vier muzikanten die meerdere instrumenten bespelen. Alle arrangementen van de nummers maken ze zelf en ze zingen twee-, drie- en vierstemmig, en dat zonder dirigent. Ze treden regelmatig op, tijdens 50 culturele tinten (West)Zaans zijn ze te beluisteren in ’t Reghthuys.
17.00-17.45 uur: Moncoeur
Moncoeur wordt gevormd door drie enthousiaste muzikanten met hart voor het Franse lied: Gemma zang, Cor gitaar en zang en Jaap viool. Zij zingen en spelen bekende Franse chansons, van onder andere Edith Piaf, Francoise Hardy, Jacques Brel, Charles Aznavour en Michel Legrand uit de jaren ’50, ‘60 en ’70, als ook meer recente Franse liedjes van Patricia Kaas, Jean-Jacques Goldman, Barbara Pravi, Mentissa en Slimane. Soms serieus, soms vrolijk, soms nostalgisch en altijd weer in een gezellige sfeer. Voor jong en oud zal het repertoire doen denken aan romantische, zonnige vakanties, verloren liefdes en de warme Franse sfeer.