Een terugblik op 2022

Het bestuur van het Reghthuys kijkt met grote tevredenheid terug op het afgelopen jaar. Met verschillende activiteiten hebben we een mooi bedrag op kunnen halen om de zo noodzakelijke renovatie van het Reghthuys voort te kunnen zetten. Daarnaast zijn er vele kleine en grote donaties geweest, waar wij u allen zeer dankbaar voor zijn.

De eerste fase van de renovatie, de voorgevel, is inmiddels afgerond. Met hulp van Sikkens hebben we een kleurenonderzoek kunnen doen. De gevel is vervolgens in de originele kleur geschilderd en gesponsord door schildersbedrijf Eggink. Ook wordt er in de werkplaats van een sponsor gewerkt aan nieuwe dakkapellen.

Het meest in het oog springende onderdeel van het Reghthuys is het timpaan, de driehoek boven de voordeur. Tijdens Koningsdag 2022 is het oude timpaan voor de laatste maal voor het publiek te zien geweest. In 2023 hopen we, opnieuw tijdens Koningsdag, het gerestaureerde timpaan in volle glorie te kunnen tonen. Het oude timpaan krijgt een plekje aan de muur in de wachtkamer van de huisartsenpraktijk Westzaan.|

Op dit moment is het houtsnijden van het nieuwe timpaan in volle gang. Restauratietimmerman Pim ten Have is in zijn werkplaats in Workum aan de slag met dit precisiewerkje. Het timpaan wordt nauwkeurig nagemaakt uit Deens eikenhout van minstens 200 jaar oud. Het hout heeft 15 jaar liggen drogen. Na de houtbewerking volgt nog het schilderen. We brengen het timpaan zoveel mogelijk in de originele stijl terug. Daarbij worden we geadviseerd door Bart Nieuwenhuijs.

De totale kosten voor het nieuwe timpaan komen neer op bijna € 15.000. Halverwege het jaar bood een anonieme donateur aan de gehele restauratie van het timpaan te betalen. Het bestuur is deze gulle gever enorm dankbaar.

IMG-20221210-WA0001.jpg

LEIEN DAK

De volgende fase van de renovatie betreft het dak. Het zinkwerk en alle leien moeten worden vervangen. Hoe nodig dat is, bleek de afgelopen weken toen flinke vochtplekken lieten zien dat het dak op verschillende plaatsen lekt. Voor de vervanging van het dak zullen we zo’n anderhalve ton bijeen moeten zien te krijgen. Voor een stichting die slechts € 7000 per jaar voor onderhoud krijgt, is dat een grote opgave die we alleen met steun van de gemeenschap voor elkaar kunnen krijgen.

Gelukkig is het afgelopen jaar gebleken dat we op de Westzaners kunnen rekenen. De QR-code op de site, waar je mee kunt doneren, is heel veel gebruikt. Met verschillende evenementen hebben we veel geld opgehaald, zodat we nu in totaal 112.000 euro binnen hebben, een derde van het benodigde bedrag voor de gehele renovatie.

REURING

Om te beginnen organiseerde het bestuur van het Reghthuys op zaterdag 21 mei en zondag 22 mei ‘Reuring in en om het Reghthuys’. Twee dagen lang klonk er muziek van koren, fanfares, klassieke musici en bandjes. Wolter Kroes verzorgde de aftrap, Harry Slinger en Lucas de Bruin sloten het weekend af. Niet alleen was er muziek, er werd ook flink gesport door de jeugd. Om de band tussen West-  en Oostzaan aan te halen was er een fietstocht tussen de twee plaatsen en voetbalden de junioren van VVV Westzaan en OFC tegen elkaar. De burgemeesters van Zaanstad en Oostzaan waren zeer enthousiast en beloofden het evenement volgend jaar te ondersteunen.

In totaal werd er tijdens Reuring € 5000 gedoneerd en werd er na afloop door een anoniem fonds nogmaals € 5000 toegezegd. Op 1 juni kwam er ook nog een cheque van € 2000 euro van de Rotary binnen.

3adb8279-4114-4842-ae77-f4ec21e05ad4.jpg

DAG VAN WESTZAAN

Na de zomer ging de fondsenwerving verder tijdens de Dag van Westzaan. Het Reghthuys organiseerde voor het eerst een veiling. Onder leiding van veilingmeesters Ron van Eerden en Willem Huijpen ontstond er een levendige bieding op kavels die waren ingebracht door Westzaanse bewoners en ondernemers. Met een totale opbrengst van € 12.890 waren wij blij verrast. Ook deed de Historische Vereniging op deze dag een gift van € 1000 .

HET REGHTHUYS CULTUREEL

Het Reghthuys wil niet alleen een gebouw in stand houden, maar dat gebouw ook open stellen voor de Westzaanse gemeenschap. Hoe meer mensen het gebouw bezoeken, hoe beter. We organiseerden daarvoor culturele avonden met artiesten: van klassieke muziek tot cabaret, toneel of chansons. Zo was in de Reghtzaal de indrukwekkende muzikale voorstelling ‘In de schaduw van het Achterhuis’ te zien, traden David Vos en Nettie Krul op met chansons van Jacques Brel en zong singer-songwriter Ed Struijlaart zijn eigen liedjes. Tijdens de Kerst Inn op 17 december klonk er opnieuw muziek – ditmaal van amateurs –  in de Reghtzaal.

HUURDERS

Het afgelopen halfjaar hielp het Reghthuys Flowers by Monica uit de brand. Toen de bloemenzaak wegens waterschade uit het pand op Kerkbuurt 68A moest, boden we haar tijdelijk onderdak in de ijkkamer van het Reghthuys. Op 2 januari gaan de bloemen weer terug naar de Kerkbuurt, op het oude adres bij de stoplichten. Dat biedt ons de kans de benedenverdieping op te knappen en klaar te maken voor een volgende huurder. Hierover hopen wij u binnenkort meer te kunnen vertellen. Delen van het Reghthuys zijn ook voor een dag te huur. Verschillende bruidsparen en jarigen hebben ons weten te vinden. Er heeft ook een dinder voor 30 mensen en een wijnproeverij plaatsgevonden. 

c94788b4-f4b2-473d-9d0c-d4b056d024e7.jpg

Sinterklaas heeft tijdens zijn verblijf in Nederland in het Reghthuys gelogeerd. Kinderen konden zijn slaapkamer, de eetkamer van de pieten en de pietenzolder bekijken. Ook waren er Sinterklaaspoppenkastvoorstellingen voor de kinderen en kwam Sinterklaas zelf voorlezen. Zo’n 400 kinderen met hun ouders opa’s en oma’s zijn op bezoek geweest.

DANK

Wij willen u nogmaals van harte bedanken voor uw steun. Mede dankzij u kunnen wij het mooiste gebouw van Westzaan in stand houden. We hopen ook in 2023 op uw betrokkenheid.

Het bestuur van het Reghthuys wenst u fijne feestdagen en een gezond en liefdevol 2023.