De IJkkamer

De IJkkamer was in gebruik voor de “IJk”, het ijzeren ophang punt van de waag (weegschaal) is tijdens de restauratie op zolder gevonden en met gebruikmaking van de oorspronkelijke gaten weer teruggeplaatst.

Over de goederen die van buiten de Banne kwamen, moest belasting worden betaald, alles moest per boot over water worden aangevoerd omdat er in die tijd maar weinig wegen waren, alleen op de Hoge Dijk, langs het IJ was verkeer per paard en wagen mogelijk. De te wegen goederen werden door de deur in de oostgevel naar binnen gebracht en daar ter weging aangeboden, aan de hand van het gewicht kon verslag worden opgemaakt en kon belasting worden geheven.

De toegepaste kleur, genaamd “Ossenbloedrood” past goed bij het enigszins ruwe karakter van de vroegere werkzaamheden, de overige delen zijn in Bentheimer en grijs uitgevoerd.

De huidige, verhoogde vloer is uit deze eeuw, oorspronkelijk was de vloer bedekt met straatstenen (kleine klinkers).

De thans aanwezige aquarellen zijn van de hand van Westzaans bekendste schilders; de gebroeders Jansen en laten delen van het dorp zien die op veel plaatsen nog ongeschonden aanwezig zijn.

Het schilderij dat op de zuidwand hangt, (schilder onbekend) verbeeldt de bekende historie van Lambert Melisz, die met zijn moeder over het ijs naar Hoorn vlucht en daarbij aan de Spanjaarden probeert te ontkomen welke het dorp Westzaan belaagden en het grotendeels in brand hadden gestoken.

Te Hoorn is boven de Westerpoort een steen met een afbeelding van zijn vlucht en een bijbehorende tekst ingemetseld.